We leren iedere dag nog nieuwe dingen over ons favoriete nieuwe besturingssysteem Windows 10, en we durven te wedden dat ook jij nog lang niet alles weet. Kende je bijvoorbeeld deze 10 verborgen trucjes in Windows 10 al?
1. Sneller opstarten
Een verborgen optie die ver in je Configuratiescherm zit, maar die absoluut de moeite waard is om in te schakelen. De functie heet 'Snel opstarten' en het is dus niet geheel verrassend dat je pc er uhm... Ja, veel sneller door opstart. De feature is eigenlijk een slimme combinatie van 'Hibernate' en 'Shutdown', en zorgt dat bepaalde processen alsnog blijven lopen op de achtergrond, zodat ze niet opnieuw hoeven te worden geladen wanneer je de computer aan zet. Combineer dat met een ssd en je pc is al gebruiksklaar voor je het doorhebt.
Je vindt deze optie hier: 'Configuratiescherm' -> 'Hardware en geluiden' -> 'Energiebeheer'. Kies daar in het linker paneel 'Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen'
2. Scrollen op de achtergrond
Als je Windows 10 al langer gebruikt ken je 'scrollen op de achtergrond' waarschijnlijk wel, maar had je het misschien niet zo door. Deze feature zorgt ervoor dat je ook kunt scrollen op de pagina die niet 'actief' is, bijvoorbeeld op de achtergrond. In Windows 7 en 8 kon je met je muis alleen scrollen op in het programma dat boven alle andere programma's stond. Wilde je dan scrollen in een venster dat daar achter zat, of in een programma op een tweede monitor, dan moest je eerst klikken op dat programma zodat het naar de voorgrond kwam. Dat hoeft nu niet meer, wat extra handig is als je gaat multitasken met meerdere programma's naast elkaar of wanneer je een dubbele monitor gebruikt.
3. Zien welke apps het meeste ruimte innemen
Je kunt natuurlijk door je Program Files heen om programma's te verwijderen, of via die onoverzichtelijke warboel in het Configuratiescherm, maar Windows 10 heeft nóg een extra handige optie voor het beheren van je programma's. Die zit in de 'Instellingen', en laat in één oogopslag zien welke programma's het meeste ruimte innemen op je harde schijf.
Je komt er door naar 'Instellingen' -> 'Systeem' -> 'Apps en onderdelen' te gaan. Je kunt daar ook programma's bekijken per schijf, als je er meerdere hebt.
4. Schermvideo's opnemen
Als je de console niet hebt, lijkt het in eerste instantie alsof je niks hebt aan de Xbox-app in Windows 10. Maar schijn bedriegt, want met die app is het mogelijk om video's te maken van je speelgedrag - leuk om naar je vrienden te sturen. Die video's hoeven echter niet alleen te gaan over games, maar kunnen ook van de rest van Windows 10 worden gemaakt. Dus als je aan iemand wil laten hoe je een bepaald proces uitvoert, kun je dat gewoon doen via de screencapture.
Je start de applicatie met Win + G, waarna je een pop-up krijgt om de 'game bar' te openen. Lieg hier door 'Ja, dit is een game' aan te klikken, en je kunt beginnen met het opnemen van je video.
5. God Mode
'God Mode' is een functie die ook al in Windows 7 zit, en erg handig in de wildernis van opties en instellingen in Windows 10. God Mode maakt één map in je Verkenner waar je in één keer alle mogelijkheden ziet om je systeem compleet naar je hand te zetten.
6. Snelle toegang tot je instellingen
Sommige opties in je besturingssysteem wil je vaker gebruiken, maar niet in je startmenu plaatsen. Dat wil je immers bewaren voor programma's, en niet voor saaie dingen als de Opdracht promt of je Configuratiescherm. Die kun je in Windows 10 makkelijk terugvinden met een goed verstopt trucje: Klik met je rechtermuisknop op Start. Je krijgt dan een lijst te zien met allerlei opties om direct je belangrijkste instellingen te regelen zoals je stroomverbruik of je schijfbeheer.
7. Makkelijker zoeken naar apps met grid in start
Het handige aan Windows 10 is dat het een stuk makkelijker is om programma's terug te vinden, ook al je er veel hebt. Je kunt ze bijvoorbeeld allemaal als tegels in je startmenu zetten, of ernaar zoeken via de geïntegreerde zoekfunctie. Maar als liever door de lijst met Alle Apps heen scrolt, is het zoeken op alfabet soms veel werk. Je kunt gelukkig makkelijk zoeken op de eerste letter van een app. Je doet dat door in de lijst met alle apps te klikken op één van de letters, waardoor je een grid krijgt met alle letters waardoor je snel een programma kunt vinden. Inclusief kekke inzoom-animatie.
8. Meerdere bureaubladen
In Windows 10 kun je met meerdere bureaubladen tegelijkertijd werken. Een nieuw bureaublad kun je gebruiken om openstaande programma's te groeperen, en zo je pc overzichtelijker te houden als je met verschillende dingen bezig bent. Om je een bureaublad toe te voegen, klik je op de Task Switcher-knop (naast de zoekknop) en kies je rechtsonder in je scherm voor Nieuw bureaublad. Je krijgt nu je openstaande bureaubladen te zien, met de optie om nieuwe toe te voegen. Onthoud wel dat het groeperen van programma's weer verdwijnt als je je pc afsluit.
9. Notificaties beheren
Met het nieuwe Actiecentrum krijg je meldingen als er iets met je pc gebeurt of je bijvoorbeeld een e-mailbericht ontvangt. Het is mogelijk per app de instellingen aan te passen, zodat je niet gek wordt door alle notificaties, maar wel van de belangrijkste dingen op de hoogte wordt gehouden. Ga naar het startmenu en klik op Instellingen > Systeem > Meldingen en acties. Hier kun je app-specifieke instellingen aanpassen.
In het Actiecentrum kun je ook alle gemiste notificaties bekijken door op de tekstballon in de systeembalk te klikken, en kun je de manier waarop apps notificaties versturen aanpassen zodat je er meer aan hebt. Verder staan er onderaan in het Actiecentrum snelle links om onder andere de tablet-modus te gebruiken, wifi en bluetooth te beheren en je locatie te delen.
10. Snelle toegang uitzetten
Snelle toegang is in Windows 10 de standaardweergave binnen de verkenner. Het laat de laatst gebruikte mappen en bestanden zien, zodat je die snel weer kunt openen. Dat is op zich handig, maar als je de oude structuur van Windows 8 gewend bent, kun je gelukkig nog terug. Open een nieuw venster in de Verkenner en ga naar Beeld > Opties. Ga naar het tabblad Algemeen, als je daar niet al uitkomt, en selecteert in het menu Verkenner openen in de optie Deze PC. Als je nu de verkenner opent, krijg je gewoon weer de map Deze PC te zien, zoals dat ook in oudere Windows-versies het geval was.
11. Sneltoetsen gebruiken
Sneltoetsen bestaan al sinds de grafische interface van computers bestaat, maar ze zijn voor powerusers nog steeds de handigste manier om dingen gedaan te krijgen. Ook in Windows 10 kun je toetsencombinaties gebruiken om sneller taken uit te voeren die met de muis omslachtig of onhandig zijn.
In de nieuwste versie van het besturingssysteem zijn ook sneltoetsen ingebouwd die puur op Windows 10 gericht zijn. Zo open je de spraakassiistent met Windows-toets + S en maak je met Windows-toets + Ctrl + D een nieuw virtueel bureaublad aan.
12. Virtuele desktops beheren
Die virtuele desktop zijn sowieso een handige feature te noemen. Eindelijk biedt Microsoft ook die mogelijkheid, waar Apple's OSX en vele Linux-distributies dat al jaren deden. Vooral als je je pc of laptop gebruikt op meerdere plekken, zoals werk, school of thuis, kan het erg handig zijn de boel te ordenen. Zoals in de vorige tip beschreven maak je een nieuw virtueel bureaublad aan met de toetsencombinatie Windows-toets + Ctrl + D. Gebruik Windows-toets + Ctrl en de pijltjestoetsen om tussen de bureaubladen te switchen. Op deze manier kun je werk en privé gescheiden houden, en raak je niet verdwaald in de vele openstaande apps en programma's. Onthoud wel dat je de indeling in bureaubladen kwijt bent als je je pc opnieuw opstart.
13. Het startmenu aanpassen
Het startmenu, dat in Windows 10 eindelijk weer is teruggekeerd, biedt verschillende mogelijkheden om te personaliseren. Misschien heb je helemaal geen zin in een volgepropt startmenu, of wil je met een schone lei beginnen. In dat geval druk met de rechtermuisknop op een app en druk je op Van Start losmaken. Op diezelfde manier kun je de app wel laten staan, maar de live-functie ervan uitschakelen, zodat je niet meer op bijvoorbeeld agenda-items of weersvoorspellingen geattendeerd wordt, maar wel snel naar de betreffende app kan gaan. Dat doe je door de functie Live-tegel uitschakelen te gebruiken. Via rechtermuisknop > Formaat wijzigen kun je de tegens groter, kleiner, breder of smaller maken, voor zover de app zelf dat toelaat.